5 najboljih zagrebačkih bistroa
Kao nastavak teksta o bistrologiji i fine diningu, objavljujemo listu pet najboljih zagrebačkih bistroa. Esplanadin Le Bistro uvrstili smo prvenstveno zbog imena jer se, naravno, radi o konvencionalnom restoranu visokog stila
.1. ROUGEMARIN, Folnegovićeva ulica
Rougemarin je ovog proljeća, uz veliki angažman Tvrtka Šakote postao jedan od najboljih zagrebačkih restorana, neovisno od žanra. RougeMarin se pretvorio u mainstream novog doba, koji se obraća publici koja je premlada i prenekonvencionalna za Okrugljak i Baltazar. Cijene su prihvatljive (uglavnom između 50 i 90 kuna), meni s nekoliko salata, rižota, tjestenina i širokodostupnih komada mesa tipičan je za žanr, dok se preciznost kuhanja poboljšala.
2. AB OVO, Bukovačka
Ab Ovo mladog chefa Filipa Horvata priprema neke od najuzbudljivijih tanjura u Zagrebu. Meni od samo šest do sedam jela realno je ograničenje, na koje se Horvat odlučio kako bi postigao maksimalnu svježinu sastojaka i besprijekornost izvedbe. Cijene su kao u boljim pizzerijama. Vina spadaju među najjeftinija u gradu. Toplo preporučujemo juhu od kaneštrela i batata, malo remek djelo potencijalno velikog chefa.
3. MALI BAR, Vlaška

Kod Ane se ovog ljeta jede bolje nego ikad prije. Sve što smo kušali bilo je izvrsno i zaista ultrasvježe, baš kao što je gospođa Ugarković najavljivala kad je prije nekih pet ili šest godina otvorila taj simpatični bistro.
Prilično slaba vinska karta jedan je od većih Aninih problema.
4. LARI & PENATI, Petrinjska
Lari i Penati, prijestolnica metropolskog street fooda, proširio se na još jednu, susjednu terasu, što je sjajna vijest za sve one koji su navikli čekati u redu za ručak ili večeru. Vrlo dobre salate, fenomenalni sendviči i najjeftinija dobra gusja jetra u gradu zalog su neuništive popularnosti ovog sjajnog donjogradskog lokala.
5. Le Bistro, Mihanovićeva
Le Bistro je po cijenama, postavi stola i konobarima najviseg ranga zapravo klasični skupi restoran. Ipak, nismo ga željeli zaobići, jer se zove Bistro vec četvrt stoljeća, dakle od vremena kada nitko u Zagrebu nije koristio tu riječ. Osim toga, na jelovniku Le Bistroa je nekoliko bistroloških klasika, poput tartar bifteka i bečkog šnicla.


