Stigao je Sunion, luk od kojega nećete plakati
Amerikanci su predstavili Sunion, novu sortu luka koji je izaziva iritaciju očiju. Luk zbog kojega nećete plakati rezultat je trideset godina istraživanja. Sunionov tvorac i uzgajivač Rick Watson tvrdi da ovaj blagi luk nije genetski modificiran, već je nastao selekcijom i križanjem postojećih sorti luka. Sunion je zapravo luk uobičajenih svojstava žutog luka, koji stajanjem gubi na oštrini i postaje slađi. Većina sorti luka stajanjem postaje žešća i izaziva više suza.
Ekipa portala Food & Wine testirala je Sunion. Njihova kuharica tvrdi da je posebno osjetljiva na luk i uvijek ima problema s očima kad ga reže. Nakon što je narezala ozbiljnu količinu Suniona, izvijestila je da nije osjetila ni najmanju iritaciju. Pokušala je čak i približiti nos hrpi narezanog luka u udahnuti, i tvrdi da joj se ni tada nije dogodilo ništa. Prženi Sunion je navodno slađi i blaži od sorti luka koje inače koristimo, ali razlika u okusu je puno manja od razlike u žestini.
Sunion se trenutno uzgaja u Idahu, Nevadi i Washingonu i prodaje u nekoliko trgovina u Americi. Bayer, tvrtka koja financira Sunion, planira širenje proizvodnje i prodaje u Veliku Britaniju, a onda možda i dalje u Europu. .


