Izišao je novi Michelinov vodič za Skandinaviju. Prvi put je švedski restoran dobio tri zvjezdice
Najveća novost novog Michelinovog vodiča za 2018. za skandinavske zemlje je restoran Frantzén iz Stockholma koji je dobio tri zvjezdice i prvi put taj rang doveo u Švedsku. Chef Bjorn Frantzen bavi se japansko-nordijskom kuhinjom u restoranu s 23 mjesta. Smješten na tri kata u zgradi iz 19. stoljeća u središtu Stockholma, Frantzen je ponovno otvoren u rujnu 2017. Prije zatvaranja, od 2010. nosio je dvije Michelinove zvjezdice. Švedski chef Daniel Berlin ove je godine dobio dvije zvjezdice, a tri su restorana prvi put dobila jednu zjezdicu. U Danskoj, Kadeau chefa Nicolaia Noregaarda u Kopenhagenu dobio je drugu zvjezdicu, a u Finskoj i Norveškoj po jedan je restoran dobio jednu zvjezdicu. Nome nema, jer je zadnjih godinu dana bila zatvorena. Nova nordijska kuhinja, koja je promijenila svjetsku gastronomiju i pokazala smjer održavanja relevantnosti restoranske industrije u budućnosti, još se dobro drži.



