St. Patrick’s Day je dan za kuglof od chocolate stouta (RECEPT)
U Hrvatskim se pubovima St. Patrick’s Day više ne slavi masovno kao nekad, ali na ovaj veseli praznik 17. ožujka gradove ipak preplave narančaste i zelena boja. Odlučite li praznik glavnog irskog sveca ove godine ipak provesti nešto mirnije, uživajte barem u pivu, i to u ovom raskošnom sočnom kuglofu koji kombinira duboke okuse čokolade s tamnim notama dekadentnog chocolate stouta.
Sastojci
- 2 šalice brašna
- 1 šalica kakaa
- 2 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice šećera kristala
- 1/2 žličice soli
- 3 velika jajeta
- 14 žličica maslaca, otopljenog
- 3/4 šalice kiselog vrhnja
- 350 ml chocolate stouta ili običnog stouta
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, stavite rešetku u sredinu. Kalup za tortu premažite maslacem i pospite kakaom.
U velikoj zdjeli pjenasto umutite jaja sa smeđim šećerom i kristalom i soli, dodajte maslac, kiselo vrhnje, vaniliju i pivo, miksajte dok se sve ne spoji
U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno i kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Umiješajte u vlažne sastojke, miješajte dok se sve ne spoji.
Ulijte tijesto u kalup za tortu i pecite dok torta ne postane čvrsta na dodir. Trebat će vam 45 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečena, ako je torta pečena čačkalica kad je ubodete u tijesto mora biti suha, s par vlažnih mrvica od tijesta. Izvadite tortu i pustite da skroz ohladi prije nego što je izvadite i iz kalupa.
Kad se torta ohladi, nožem pažljivo odvojite rubove od stijenki pleha i izokrenite tortu na tanjur.


