Počinje ovogodišnji, treći izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine. Evo kandidata
Novi, treći izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine provodi se u svjetlu dvije suprotstavljene činjenice. S jedne strane, hrvatska je restoranska industrija u ozbiljnoj recesiji.
Ta je recesija uzrokovana državnom poreznom politikom, ali i sve izraženijim nedostatkom kompetentnih profesionalaca, što sve dovodi do smanjivanja investicija, pada ambicija i općeg narušavanja kvalitete, osobito u višem sektoru restoranske industrije. Strategija mnogih vlasnika restorana za 2019. godinu može se svesti na jednu riječ – preživljavanje.
S druge strane, ove su godine tri hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice, što je sjajan rezultat. S obzirom na intenzivnu aktivnost Michelinovih inspektora u Zagrebu i na moru u proteklih pola godine, valja se nadati da ćemo u idućoj godini imati više od tri zvjezdice.

Lanjski pobjednik izbora Kulta Plave Kamenice, šibenski Pelegrini
Što znači da i u nepovoljnom financijskom i radnom okruženju, poneki restorani uspijevaju još uvijek zadržati vrlo visoku razinu. Ne samo kvalitete nego i kreativnosti. Takvi su restorani uglavnom kandidati za titulu Restorana godine Kulta Plave Kamenice.
U izboru za Restoran godine sudjeluje pedesetak profesionalaca iz restoranske industrije. Riječ je, ponovimo, o jedinom hrvatskom izboru restorana u kojem biraju isključivo profesionalci.
Svaki sudionik izbora može birati pet restorana, ali ne smije glasovati za restoran u kojem sam radi. Prvoplasirani restoran na listi svakog glasača dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani dva boda.
Osim restorana s liste koju predlaže uredništvo Kulta Plave Kamenice, svaki sudionik izvora može glasovati i za bilo koji drugi restoran i dodijeliti mu bodove. Riječ je, dakle, o otvorenoj listi. Rezultate izbora počinjemo objavljivati u prosincu, a pobjednik će biti proglašen uoči Božića. Posebno smo ponosni što nam je ovogodišnji partner Zmajska pivovara, najbolja neovisna craft pivovara čija piva podjednako cijene pivopije, sommelieri i chefovi.
Evo kandidata, po abecednom redu:
1. 360, Dubrovnik

360 je primjer modernog hedonističkog restorana sa sjajnom vinskom kartom. Ove je godine dobio Michelinovu zvjezdicu.
2. Batelina, Banjole

Batelina je jedan od rijetkih financijski uspješnih progresivnih restorana u Hrvatskoj. Zahvaljujući emisiji na 24Kitchen koja počinje u petak 16. studenog, Batelinin chef David Skoko mogao bi postati međunarodna kuharska zvijezda.
3. Carpaccio, Zagreb

Carpaccio je već godinama jedan od najuspješnijih hrvatskih restorana
4. Dubravkin put, Zagreb

Usprkos kulinarskim posrtanjima u posljednje vrijeme, Dubravkin put našao se na ovoj listi zato što je riječ o jednom od najambicioznijih hrvatskih restoranskih projekata, o čemu svjedoči i zaista izvanredna vinska karta.
5. Laganini, Hvar

Chef Hrvoje Zirojević svojim je talentom i vještinom od Laganinija napravio svjetski poznatu gastronomsku atrakciju
6. Lemongarden, Brač

Chef Ante Udovičić
Chef Ante Udovičić kuha visoko sofisticiranu, modernu hranu u jednom od najljepših hrvatskih hotela
7. Matsunoki, Mali Lošinj

Novi japanski restoran na Lošinju u mnogočemu je spektakularan, od interijera do zaista prvorazredne ribe u sushiju i sashimiju
8. Monte, Rovinj

Chef Danijel Đekić ove je godine potvrdio svoju lanjsku Michelinovu zvjezdicu
9. Noel, Zagreb

Noel se ove godine nametnuo kao jedini pravi zagrebački fine dining restoran izvan hotela
10. Pelegrini, Šibenik

Chef Rudolf Štefan, pobjednik skoro svih ovakvih izbora unatrag nekoliko godina, ove je godine dobio zasluženu prvu Michelinovu zvjezdicu
11. Pergola, Zambratija

One-married-couple-team u malom mjestu na samom zapadu Istre, priprema priličnu očaravajuću i neobično maštovitu hranu.
12. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum koristi najbolje moguće lokalne sastojke, zna kako ih pripremati te ima izvrsnu vinsku kartu
13. Tekka, Zagreb

Tekka je ove godine učinila dodatni kvalitativni iskorak. Što je još važnije, kvaliteta je konzistentna.
14. Time, Zagreb

Time, gdje se jede zaista vrhunski sushi, šampion je hrvatskog gastrotainmenta
15. Wine Vault, Monte Mulini, Rovinj

Chef Jeffrey Vella u Wine Vaultu kuha modernu, senzibilnu, lijepu i izvanredno ukusnu hranu
16. Zinfandel’s, Esplanada, Zagreb

Zinfandel je klasični hotelski fine dining restoran, kakvih bismo u Hrvatskoj željeli vidjeti više


