WORLD CHEESE AWARDS 2019. Paška sirana Gligora osvojila je 8 medalja, Agrolaguna dobila Super Gold
Paška sirana Gligora osvojila je osam medalja na nedavno održanom natjecanju World Cheese Awards u Bergamu. Gligora je osvojila četiri zlatne medalje za Paški sir, Likotin sir afiniran u maraski, Kolan u maslini i Kravlji sir iz luga, zatim dvije srebrne za Likotin sir u maraski i sir sa senfom te dvije bronce za Žigljen i Liburjan.
Bio je ovo prvi put da se World Cheese Awards, jedno od najvažnijih svjetskih ocjenjivanja sireva, održao u Italiji. Industrija artizanskih sireva zadnjih godina uvjerljivo raste, pa je ove godine na ocjenjivanje prijavljeno više od tri tisuće sireva u raznim kategorijama.

Od hrvatskih proizvođača, najvišu ocjenu, Supergold, dobila je porečka Agrolaguna za Miješani sir u orahovom lišću koji se proizvodi na stanciji Špin, čime se svrstala u prestižnu kategoriju Major Winners. Agrolaguna je osvojila šest medalja, zlato za Gran Istriano, srebro za Istarski mladi sir i četiri bronce. Medalje su osvojili i livanjska sirana Puđa za koju je njena ispostava iz Trilja izborila srebro za Livanjski sir, i paška MIH Sirana Kolan koja je dobila broncu za sir Tartufin.
World Cheese Awards, ocjenjivanje koje nazivaju i Oscarima za sireve, već više od 30 godina organizira The Guild of Fine Food. Ideja najtecanja je promoviranje najboljih sireva bez obzira na porijeklo i veličinu proizvođača. Natječu se svi, od minijaturnih zanatskih sirana do najvećih svjetskih brendova. Ove godine 235 sudaca ocijenilo je sireve više od 2500 proizvođača iz 41 zemlje. Natjecanje je posjetilo 6000 ljudi. Najboljim sirem na svijetu proglašen je slavni Rogue River Blue, plavi kravlji sir od organskog mlijeka oregonske sirane Rogue Creamery.

Ovo su najbolje plasirani sirevi na ovogodišnjem ocjenjivanju.
- Organic Blue Cheese Rogue River Blue Rogue Creamery, SAD
- Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano, Konzorcij Conva, Italija
- Torta del Casar DOP Virgen del Prado, Queseria Doña Francisca Španjolska
- Pitchfork Cheddar, Trethowan’s Dairy, Velika Britanija
- Gruyère AOP Premier Cru, Cremo – von Mühlenen, Švicarska
- Quintano, Lavialattea Italija
- Gallus, Walo von Mühlenen, Švicarska
- Le Gruyère AOP, Emmi Schweiz, Švicarska
- Epoisses PDO, Laiteries H. Triballat Francuska
- Mori No Cheese, Hand Made Cheese Nasu No Mori, Japan
- Gorwydd Caerphilly, Trethowan’s Dairy, Velika Britanija
- Inglewhite Buffalo Cheese, Carron Lodge, Velika Britanija
- Brighton Blue, High Weald Dairy, Velika Britanija
- Frico Goat Cheese, Frieslandcampina, Nizozemska
- “Gubet” Casale Roccolo, Casale Roccolo Azienda Agricola Biologica, Italija
- Organic Inanna, Don Merendon Španjolska


