Vinski edukator Daniel Čečavac predstavio je Jeku, prvo superdalmatinsko vino
Okej, termin SuperDalmatinac izmislila je Daniela Kramarić, kad je krajem prošle godine probala Jeku, jedno od najneobičnijih crnih vina dosad napravljenih u Hrvatskoj. Iza Jeke stoji Daniel Čečavac, vinski edukator s WSET diplomom.

Da bi napravio Jeku, Čečavac se udružio s renomiranim vinarijom Grabovac. Prva Jeka, iz 2016, godine proizvedena je u manje od tisuću buteljki i oko stotinjak magnuma. Radi se o cuveeu plavca malog s Dingača i Svete Nedjelje i vranca iz Zagore. Vino je tehnički savršeno, prebogato a svježe, s puno zrelih tanina i bez bilo kakvih rubova. Okusima slatke Luxardo višnje pomalo podsjeća na amarone: dizajn etikete drastično asocira na amarone.
Bouquet pun šljiva i vruće zemlje, pomiješane s malo dima i kože, tipičan je za školovane Dingače poput Toljevog. Jeka, koja je prvi put javno predstavljena prošli četvrtak u Noelu, jako je dobro vino s visokom cijenom, od oko 400 kuna u nabavi. Vidjet ćemo hoće li tržište prihvatiti relativno skupu i stilski internacionalnu verziju dalmatinskog cuveea s čuvenih terroira.


