KRUNOSLAV CAPAK Restorani i kafići moći će odmah raditi i unutra, uz poseban raspored stolova
Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer je na medijskoj konferenciji Kriznog stožera potvrdio najave ministra turizma da će ugostiteljski lokali od 11. svibnja moći raditi i u unutarnjem prostoru, ne samo na terasama. Stožer će pravila za rad ugostiteljskih lokala službeno objaviti sutra, a prema današnjim najavama, nakon višednevnih pregovorima s predstavnicima ugostitelja, odlučili su se za manje restriktivan model mjera.
adsense_content_v3
Capak nije ulazio u detalje mjera, govoreći o radu u unutarnjim prostorima rekao je da će on biti moguć ali da će vlasnici dobiti posebne upute kako da rasporede stolove. Potvrdi li se da su Vlada i Stožer odabrali model sličniji austrijskom ili švedskom umjesto rigoroznih mjera o kojima se nagađalo, može se očekivati da se 15. svibnja otvori većina lokala koji budu mogli financirati otvorenje i kojima promet ne ovisi o ukidanju propusnica za kretanje među županijama.
Rad u unutarnjim prostorima vjerojatno je najvažniji zahtjev ugostitelja koji je Stožer uvažio, jer on direktno utječe na promet lokala nakon ponovnog otvaranja. Među najistaknutijim zahtjevima ugostitelja u javnosti bili su i onaj da samostalni restorani smješteni u hotelima smiju primati vanhotelske goste i da se omogući fleksibilnije radno vrijeme.


