Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Opaki Luftbremzer Negroni promijenit će trend pre batched koktela u Hrvatskoj

luftbremzer-negroni

Uđete u bar, naručite koktel umjesto da se posegne za bocama i shakerom, barmen ispod pulta izvadi bocu i natoči vam već smiješano piće u čašu. Što vam se upravo dogodilo? Pre batched kokteli. Jedan od najvažnijih novijih trendova u miksologiji. Zagrebačka destilerija Luftbremzer, jedni od pioira hrvatske scene craft ginova, na tržište je upravo izbacila Luftbremzer Negroni, prvi pre batched craft koktel za maloprodaju.

adsense_content_v3

Na bazi Luftbremzer gina, Negroni je napravljen s Mulassanom, jednim od najboljih vermuta na svijetu, ima 29 posto alkohola a recepturu je radio doajen hrvatske barske scene Zlatko Ivkić. Luftbremzer Negroni, koji smo testirali u četvrtak, ozbiljno je, gotovo opako, fino zaokruženo piće s jakom kičmom Luftbremzerova gina, čije se arome naranče, lovora i rute odlično slažu s Mulassanovom svježinom i notama smole i gorkih citrusa.  

Kao i mnogi današnji trendovi, kokteli napravljeni unaprijed nisu nastali jučer, ali su s novim kontekstom dobili toliko drugačiju kvalitetu da praktični imamo posla s nečim novim, svjetlosnim godinama udaljenim od Bacardi Breezera. Pre batched kokteli vratili su se tijekom revolucije craft koktela, kad su barovi u špicama bili sve puniji, a publika je očekivala da im barmeni poslužuju sve kompleksnije i inovativnije koktele, po mogućnosti odmah. 

Da bi zadovoljili tu rastuću potrebu, ali i financijski bolje profitirali od obnovljenog interesa za koktele, barmeni najprogresivnijih svjetskih barova počeli su eksperimentirati s recepturama koje bi im omogućile da prije dolaska gostiju naprave veće količine koktela s vrhunskim sastojcima koje će moći odmah poslužiti, ali tako da gosti ne osjete razliku u odnosu na koktele koji su za njih radili na licu mjesta.

Njujorški Dante bio je jedan od prvih barova s liste World’s 50 Best Bars koji je sve svoje koktele počeo raditi unaprijed. Praksa se brzo proširila po vodećim američkim i europskim barovima. Prednosti su bile jasne. Ako koktele rade unaprijed, barmeni mogu gotovo eliminirati oscilacije u kvaliteti. Svaki koktel iz batcha koji posluže imat će jednako preciznu recepturu i temperaturu, što je vrlo bitno kod sofisticiranih pića. Osim toga, ako prodajete pre batched koktele, ne moraju svi barmeni koje zapošljavate u baru biti iskusni i jednako kvalitetni, dovoljno je da imate jednog ili dvojicu, ostali mogu posluživati i dovršavati koktele.

Barovi su dobili na efikasnosti, a gosti na brzini usluge i kvaliteti. Nije trebalo puno da pre batched kokteli postanu hit, naročito među mlađom publikom, ne samo zbog brzine nego i zato što su sada mogli dobiti pakirane koktele, u bočicama i limenkama, iznijeti ih iz barova i uživati u njima bilo gdje. Američki bar Existing Conditions svoje je koktele u jednom trenutku počeo prodavati iz automata koji su ih izbacivali u bočicama.

Ništa od tih naizgled skarednih ideja nije umanjilo atraktivnost ni status craft koktela. Naprotiv, pravu sliku popularnosti pre batched koktela mogli smo vidjeti tijekom pandemije korona virusa, kad su restorani i barovi počeli dostavljati koktele. Kokteli su ušli na Wolt, Uber Eats i ostale dostavne servise, ljudi su naručivali tisuće bočica, portali objavljvali klasifikacije najboljih koktela u dostavi. Pre batched kokteli odigrali su važnu ulogu u prvoj globalnoj karanteni, koja će se među ostalim pamtiti po rekordnoj konzumaciji alkohola.

U Hrvatskoj, Vedran Gulin prvi je za Soi Fusion bar na Woltu lansirao Isolation Cocktails, koktele pakirane u limenke čije su recepture omogućavale dulje čuvanje u hladnjaku. Noelov glavni barmen Karlo Ferenčak specijalno za dostavu Noel Bistroa osmislio je Doomsday Colu i Flying Cow, dostavnu verziju njihova popularnog Milk Puncha. Oba koktela ostala su u stalnoj ponudi.

S Lufbremzer Negornijem, trend pre batched koktela u Hrvatskoj koji je zapravo započeo prije dvije godine na zagrebačkom Fuliranju, ulazi u novu fazu. Nakon duhovitih, komercijalnih božićnih i izolacijskih koktela, Luftbremzer Negroni otvara vrata klasičnim, ozbiljnim koktelima koji u ovoj formi postaju dostupni i izvan craft barova. Luftbremzer Negroni uskoro stiže u odabrane barove i trgovine. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Opaki Luftbremzer Negroni promijenit će trend pre batched koktela u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min