KVARTOVSKI RESTORANSKI VODIČ KROZ ZAGREB (1) Centar-Istok ima neke od najboljih restorana u gradu
Formalno govoreći, u Zagrebu nikad nije postojao kvart koji se zove Centar -stok. No, morali smo ga formirati za potrebe ovog vodiča, jer svaki od dijelova grada koje smo uvrstili u Centar-Istok, prostor od Maksimira do Draškovićeve i od Petrove do Zvonimirove, imanaprosto premalo dobrih lokala da bi uopće mogao funkcionirati kao samostalni restoranski kvart.
adsense_content_v3
Centar-Istok od većih ulica obuhvaća Zvonimirovu, Martićevu, Maksimirsku, Petrovu, Vlašku do Draškovićeve, Kvaternikov trg i Heinzelovu do Zvonimirove. U Centru-Istok nalaze se neki od najboljih zagrebačkih restorana, kao i jedina gradska Michelinova zvjezdica. Važni restorani u Centru Istok, od centra prema Maksimiru
1. Mali bar, Vlaška, gastronomski bistro

Mali bar Ane Ugarković u svojoj sedmoj godini kuha bolje neko ikad. Hrana je vrlo sezonska, šarmantna, i tehnički uglavnom besprijekorna
2. Karijola, Vlaška, pizzeria

Karijola je prije dvadesetak godina doslovno revolucionarno promijenila zagrebački i hrvatsku scenu pizzeria. Još se dobro drži.
3. Khaos Thai, street food

Tajlandski kiosk ispred Importanne galerije prodaje uvjerljivo najautentičniju i najatraktivniju uličnu hranu u Zagrebu.
4. SoHo, Dukljaninova, sushi shop

Ovaj mali dućan nudi visokokomercijalne igračke poput sushi burgera, ali i sasvim korektan nigiri .
5. Noel, Dukljaninova, fine dining, Michelinova zvjezdica

Jedini zagrebački restoran sa zvjezdicom u postepidemijsko je razdoblje ušao s novim chefom, gastronomskim wunderkindom Brunom Vokalom.
6. Le Kolač, Petrova, gastroslastičarna

Jedina slastičarna na ovoj listi proširila je asortiman luksuznim, tehnički savršeno izrađenim sladoledima.
7. Zlatna školjka, Martićeva, bistro

Zlatna školjka omiljeni je susjedski, uglavnom riblji bistro, sa svježom hranom, dnevnim jelima i korektnim cijenama.
8. El Toro, Grabovčeva, latinoamerički restoran

Toro je po svim elementima, od uređenja, preko hrane do servisa, jedan od najciviliziranijih i najugodnijih restorana u Zagrebu.
9. Batak, Gotovčeva, roštiljarna

Uz klasični roštilj na drveni ugljen Batak servira i nešto sezonskih jela, plus goveđi tartar po nevjerojatno niskoj cijeni. Vinska karta jako je dobra za kriterije roštiljarne.
10. Kod Šime, Martićeva, zalogajnica
Šime je lokalni fenomen. Šime ignorira sezone i uvijek kuha jednu te istu hranu na žlicu (okej, ljeti nema sarmi). I uvijek je prepun.
11. Budweiser, Heinzelova, zalogajnica/roštiljarna

Goleme porcije, prihvatljive cijene i korektna hrana razlozi su iznimne Budweiserove popularnosti. Biftek im zna biti odličan, premda velika većina gostiju ondje ne dolazi na steakove.
12. Plavi 9, Fijanova, zalogajnica
Plavi 9 morao se zbog potresa preseliti iz Zvonimirove u restoran Pod mirnim krovovima u Fijanovoj, koji pripada istoj firmi. Plavi 9 spada među najjeftinije i najsimpatičnije zalogajnice u gradu.
13. Bota Šare, Zvonimirova, riblji restoran

Bota Šare reklamira se sushijem koji zaista nije dobar. Međutim, kamenice su izvrsne, a i svježa riba katkad je prvorazredna .
14. Duksa, Duknovićeva, pizzeria

Duksa je nastala na Karijolinoj školi i stekla vjernu, katkad fanatiziranu publiku. Čini se da im ide dosta dobro, jer su lani otvorili ekspozituru na Bundeku koja dijeli dobre i loše značajke maksimirske Dukse.


