Smidov Vatreni chutney od jabuka dosta je originalan hrvatski pogled na angloindijsku kuhinju
Smid je zagrebački gastronomski obrt osnovan prije gotovo dvadeset godina, koji se bazirao na jabukama iz obiteljskog voćnjaka. Danas Smid proizvodi popularne namaze poput humusa, senfova i niz jabučnih specijaliteta, od kojih Vatreni chutney privlači pažnju jer je jednan od rijetkih hrvatskih chutneya.
adsense_content_v3

Riječ chutney u indijskim kuhinjama označava mnogo začinskih pripravaka baziranih na na svježem ili fermentiranom voću i povrću, koji se proizvode u raznim formama od praha preko pasti sličnih curry pastama do trajnih kondimenata džemaste teksture. U Europi i Americi chutneyem se smatra baš ova zadnja opcija: voćne, jako začinjene kiselo-ljuto-slatki kondimenti u teglicama, s dugim rokom trajanja, koji se prodaju u supermarketima na odjelima s azijskom hranom, iako najzastupljenije varijante poput mango chutneya s indijskom kuhinjom imaju veze koliko i tikka masala.
Smidov chutney oslanja se, naravno, na angloindijsku tradiciju i u tom je žanru neobično dobar. Premda sadrži smeđi šećer, on je tek diskretno sladak. Jabuke mu daju svježinu i kiselinu, feferoni ljutinu a prilično naglašeni đumbir onaj neophodni element orijentalnosti i lagane egzotike. Vatreni chutney solidno je balansiran, s dugim, postojanim i optimalno oštrim okusom.
Chutney se, naravno, ne jede sam nego se koristi u niz različitih jela (uključujući i curry) ili se poslužuje uz meso ili sir kao, recimo, talijanske voćne muštarde. Mi smo Vatreni chutney probali s Kumparičkinim starim kozjim sirom, s kojim se izvrsno složio jer je ublažio njegovu opaku trpkost. Druga prirodna opcija su varijacije foie gras, salame s divljači, pačji pršut, parmezan, stilton, roquefort, i drugi sirevi s veoma snažnim aromama i okusima. Smidov Vatreni chutney, definitivno jedan od zanimljivijih i originalnijih domaćih kondimenata, košta između 20 i 25 kuna.


