Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Na tržište je stigao veganski wagyu. Japanski uzgajivači traže zabranu korištenja imena

veganski-wagyu

Ako je išta od prehrambenih trendova obilježilo zadnjih godinu dana, to je ekspanzija biljnih imitacija mesa. Veganski burgeri ušli su u McDonald’s i Burger King, veganske imitacije piletine i hrenovki postale su hit proizvodi u supermarketima. Malotko je, međutim, očekivao da će stvar otići toliko daleko da neka firma hladno počne reklamirati – vegansky wagyu. 

adsense_content_v3

Kanadska tvrtka Top Tier Foods svojim je prizvodom Waygu izazvala konsternaciju među tradicionalnim uzgajivačima cijenjene japanske govedine, koji traže da im se zabrani korištenje naziva bez obzira što je u njemu zamijenjen redoslijed slova. Veganski “wagyu” napravljen je od soje i dobio je podršku popularnog japansko-kandskog chefa Hidekazu Toja, kojemu se pripisuje izum California Roll sushija. Biljni “wagyu” Top Tier Foodsa predviđen je za teriyaki (pečenje mesa s glazurom od sojinog umaka, mirina i šećera).

“Waygu Teriyaki posuđuje najbolje od tradicionalne wagyu govedine ali bez negativno utjecaja na okoliš koji se povezuje s uzgojem stoke. On je 100 posto veganski proizvod, proizveden u Japanu korištenjem tradicionalnih japanskih kulinarskih metoda. Te metode uključuju lokalne sastojke za teriyaki koji daju sočan ‘mesnati’ rezultat koji će se u vašim ustima topiti kao wagyu,” piše na njihovoj web stranici.  

Waygu se već počeo prodavati u nekim japanskim restoarnima, a puni kapacitet proizodnje trebali bi postići u kolovozu. Ciljani lokali su im lanci sushi barova u Americi, Aziji i Europi. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Na tržište je stigao veganski wagyu. Japanski uzgajivači traže zabranu korištenja imena

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min