THE BEST CHEF AWARDS Rene Redzepi je najbolji chef na svijetu u izboru svojih kolega
Svake godine The Best Chef Awards proglašava sto najboljih chefova na svijetu u izboru njihovih kolega. Chefovi svake godine dobivaju poziv na glasanje, i glasaju online. Ovaj putujući događaj ove godine je imao svoje četvrto i prvo virtualno izdanje. Lani su nagrade dodijeljene u Barceloni, ove godine su trebale biti u Krakovu u Poljskoj. Najbolji chefovi biraju se u nekoliko faza. Prvi je uži izbor koji određuju organizatori. Da bi izbjegli ponavljanja i ostali relevantni u odnosu na ono što se zaista događa na terenu, organizatori svake godine prdstavljaju sto novih imena. Nakon toga se šalju pozivi na glasanje chefovima, koji biraju svojih 10 favorita s ponuđene liste. The Chef Award je specifičan jer za razliku od World’s 50 Best Restaurants nagrade dodjeljuje izravno chefovima. Ideja cijelog izbora je afirmacija individualnog talenta a ne restorana koji određeni chef predstavlja. Zadnja faza glasanja uključuje publiku, fanove koji prate chefove i njihove restorane, i čiji glasovi određuju konačni poredak na listi 100 chefova. Zbog ovog sistema, rezultati The Best Chef Awardsa u pravilu se bitno razlikuju od onih na izborima u kojima glasaju inspektori, kritičari, novinari i stalni gosti restorana. Ove godine najboljim chefom na svijetu proglašen je Rene Redzepi iz Nome. Evo poretka na vrhu liste.
The Best Chef – Najbolji chefovi 2020.
René Redzepi, Noma, Danska
Björn Frantzen, Frantzén, Švedska
Dan Barber, Blue Hill at Stone Barns, SAD
Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, Disfrutar, Španjolska
Joan Roca, El Celler de Can Roca, Španjolska
Diego Muñoz, DiverXO, Španjolska
Virgilio Martinez, Central, Peru
Aitor Zabala, Somni, Španjolska
Rasmus Kofoed, Geranium, Danska
Grant Achatz, Alinea, SAD.
Kompletna lista 100 najboljih chefova na svijetu
The Best Chef – Zvijezda u usponu
- Manoella Manu’ Buffara, Brazil
- The Best Chef – Izbor pratitelja na društvenim mrežama
- Rafa Costa e Silva, Lasai, Brazil
- Najbolji slastičar
- Xavi Donnay, Lasarte, Španjolska
Najveći umjetnik među chefovima
- Alex Dilling, The Greenhouse, Velika Britanija
Najbolji novi kandidat
- Dan Barber, Blue Hill at Stone Barns, SAD
Najbolji prema glasovima chefova
- Dan Barber, Blue Hill at Stone Barns, SAD
Nagrada za poseban odnos prema istraživanju, eksperimentalnim tehnikama i transformaciji
- Rasmus Munk, Alchemist, Danska
The Best Chef – Legende
Michel Bras, Francuska


