Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zašto pobogu zagrebačke slastičarne, pa i one ambicioznije, misle da smeđi prah mogu prodavati pod kesten pire

kesten-pire

Ovo što vidite na fotografiji jest kesten pire kupljen danas u tri popodne u slastičarni Amelie u Staroj Vlaškoj. Dosta smo se šokirali kad smo vidjeli da Amelie pod kesten pire prodaje smeđi pijesak ili prah s nekoliko grumenova. Amelie je, naime, ambiciozna slastičarna s tri vrlo lijepo uređene lokacije u raznim dijelovima Zagreba, i s dosta profesionalno dizajniranim kolačima. Tako da ovaj ružni prah koji glumi kesten pire zaista ne razumijemo. Amelie nažalost nije usamljena. 

adsense_content_v3

Više od devedeset posto zagrebačkih slastičarni umjesto pravog kesten pirea prodaje sivosmeđi prah koji nema nikakve veze ni s klasičnom zagrebačkom formom kesten pirea niti s formatom bilo kakvog pirea.  Orijent je jedna od rijetkih iznimki, ali kesten pire novog Orijenta ima kraće i ljepljivije rezance od kesten pirea klasičnog starog Orijenta, koji je desetljećima bio uvjerljivo najbolji u Zagrebu.

Kesten pire je kvintesencijalni zagrebački desert. Od listopada do siječnja gotovo da nema slastičarne koja ne drži kesten pire. I tako je dulje od pola stoljeća. Prije mnogo godina baš je kesten pire dijelio zagrebačke slastičarne. One jeftinije koje i danas prodaju kremšnite za šest kuna, nudile su kesten pire u obliku praha, koji je uvijek sadržavso visok postotak mljevenog graha (to nam je, dok smo bili klinci, rekao i pokazao sin vlasnika jedne slastičarne u Maksimirskoj; mislio je da je ta operacija jako fora). Bolje su se slastičarne natjecale u izradi dugih rezanaca od protisnutih kestena natopljenih rumom. 

Orijent, apsolutni šampion boljeg starog zagrebačkog slastičarstva, na golemom je staklenom tanjuru izlagao brdo kesten pirea u obliku sočnih rezanaca. 

Danas su se, međutim, s rušenjem profesionalnih standarda u zagrebačkom slastičarstvu skoro svi kesten pirei pretvorili u pijesak i prah, pa je kesten pire možda bolje raditi doma. Postupak je krajnje jednostavan, samo traži malo više fizičkog rada.

Kestene prvo trebate zarezati, a zatim skuhati u kipućoj vodi s malo soli. Bit ce gotovi za otprilike pola sata. Kestene morate oguliti, što je dosadan i težak posao. Oguljene kestene nipošto nemojte staviti u mikser kao što se preporučuje u većini recepata na internetu, nego ih navlažite tamnim rumom, pošećerite, pa ih protisnite da dobijete famozne crviće ili rezance. Servirajte s tučenim slatkim vrhnjem,uz čašu ruma, zadimljenog malta ili bourbona.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Zašto pobogu zagrebačke slastičarne, pa i one ambicioznije, misle da smeđi prah mogu prodavati pod kesten pire

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min