Butter tikka masala iz Royal Indije vrlo je autentična verzija najpopularnijeg angloindijskog jela
Nitko ne zna kako je zapravo nastala tikka masala. Uglavnom se smatra da je prva tikka masala skuhana u pakistanskoj ili bangladeškoj zajednici u Londonu, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Popularna je i teza da je tikka masalu izmislio pakistanski chef Ali Ahmed Asian u svom restoranu Shish Mahal u Glasgowu, o čemu je njegov sin govorio u seriji Hairy Bikers. Teza o škotskom porijeklu tikka masale sasvim je sigurno netočna, jer je stari gospodin Ali Ahmed tikka masalu počeo kuhati tek 1971. godine, a prvi pisani recepti barem su desetak godina stariji.
Naposljetku, pojedini autori, uglavnom Indijci, drže da je tikka masala ipak nastala u Indiji, najvjerojatnije u Punjabu. No, i tu je vjerojatno riječ o manipulaciji podacima. Sigurno je, naime, da je krajem četrdesetih godina u Punjabu prvi put pripremljeno i kanonizirano jelo koje se zove murgh makhsni, što znači piletina u maslacu.
Tikka masala i murgh makhsni ipak se razlikuju u više bitnih elemenata. Primjerice, piletina za murgh makhsni trebala bi se peći u tandooriju. Drugo, esencijalni sastojak tikka masale je mljeveni korijander, koji se u brojnim receptima za murg makhsni izostavlja.
Zagrebačka Royal India priprema i murgh makhsni ali i tikka masalu s maslacem, što još više približava ova dva recepta. Tikka masala bazično se sastoji od pilećeg filea narezanog na veće kocke koje se mariniraju u jogurtu, limunu, đumbiru i češnjaku. Curry se radi od luka, đumbira, češnjaka, čilija, kumina, korijandera, kurkume, garam masale, pasirane ili svježe rajčice i vrhnja, s tim da se u verziji Royal Indije dodaje maslac, što jelo čini još bogatijim.
Jučer smo u Royal Indiji kupili nekoliko porcija butter tikka masale. Odlično je podnijela transport, bila je jako kremasta, školski narančaste boje, prepuna toplih, zemljasto-citrusnih aroma začina za curry.
Riječ je o zaista iznimno autentičnoj i uspješnoj verziji jednog od najpopularnijih angloindijskih jela: chicken tikka masala drugo je najprodavanije azijsko jelo u Velikoj Britaniji. Uz tikka masalu potrebna vam je zdjela basmatija, hrskavi naan i aromatično bijelo vino jačeg tijela, poput boljih traminaca ili alkoholnijih rizlinga.


