Bolfanov novi Sauvignon osvojio je zlatnu medalju na Concours Mondial za sauvignone
Renomirani zagorski vinar Tomislav Bolfan ovih je dana osvojio zlatnu medalju na dosta važnom međunarodnom natjecanju Concours Mondial du Sauvignon, koje se održava u Bruxellesu.
adsense_content_v3
Riječ je o jednoj od svega nekoliko svjetskih smotri posvećenih isključivo sauvignon blancu, na kojoj sudjeluju vina iz dvadesetak zemalja, od Novog Zelanda do Austrije, Slovenije i Hrvatske. Među prijavljenim uzorcima nalaze se i etikete klasičnih svjetskih vinarija poput Henri Bourgois iz Loire.
Tomislav Bolfan, koji je prije pet godina postao svjetski prvak na natjecanju sauvignona u španjolskoj Ruedi, na ovogodišnji je Concours Mondial du Sauvignon poslao svoj najnoviji Sauvignon iz lanjske berbe, koja se svugdje u Hrvatskoj ocjenjuje iznimnmno dobrom.
Bolfan je dobio zlato u konkurenciji ekoloških vina, što je osobito važno jer je Hrvatska nažalost još nedovoljno afirmirana kao zemlja prirodnih vina.
U petak smo probali novi Bolfanov Sauvignon, koji još nije stigao na tržište. Radi se o originalnom, prilično netipičnom vinu. Bolfanov Sauvignon iz 2020. manje je zelen i herbalan od svojih prethodnika. On nije ni travnat niti ima preizražene arome šparoga i bazge.
Bolfanov zlatni Sauvignon sadrži još suzdržane, svježe arome ogrozda i zelenih jabuka, s tek nešto svježe pokošene trave i citrusa, ali s vrlo mnogo mineralnosti. Na nepcu je jako svjež, opet mineralan, već sada lagano elegantan i veoma dobro harmoniziran. U idućih godinu dana trebao bi se dodatno zaokružiti.
adsense_content_v3
Bolfanov Sauvignon iz 2020. ozbiljno je i otmjeno vino nimalo prvoloptaškog karaktera koji imaju mnogi naši ali i svjetski sauvginoni, s puno gastronomskog potencijala, osobito u ovo doba godine.
Željeli bismo ga probati s jelima od mladog graška, boba, vrtnih šparoga, ali i s kamenicama, srdelama, inćunima i sushijem (ne računajući sushi s masnom tunom). Bolfanov novi Sauvignon defintivino zaslužuje internacionalnu zlatnu medalju.


