Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Bordeaux je odobrio 6 novih sorti kako bi se odupro globalnom zatopljenju

bordeaux-vinogradi

Dok je poricanje klimatskih promjena još uvijek uobičajen dio političkog govora, vinari se sa stvarnošću globalnog zatopljenja suočavaju već godinama. 

adsense_content_v3

Francuski znanstvenici više od deset godina istražuju kako prilagoditi vinograde dramatičnom porastu prosječnih temperatura. Jedan od najvažnijih takvih procesa upravo je okončan u Bordeauxu. Bordoški odbor za vina, krovno regionalno vinsko udruženje, odobrilo je šest novih sorti grožđa za koje smatraju da bi mogle očuvati karakter i integritet njihovih vina u sve toplijim berbama. Aduti novih sorti su otpornost na bolesti, prije svega plijesan, i doprinos strukturi i aromatici vina.

Podloga za ovu povijesnu promjenu bila je lanjska odluka francuskog Instituta za kontrolu porijekla i kvalitete (INAO), tijela koje nadzire francuski sustav apelacija. INAO je odobrio nova pravila za odabir sorti grožđa u kontekstu prilagodbe klimatskim promjenama, omogućavajući ograničenu upotrebu sorti koje ranije nisu bile dopuštene u apelacijama.  

Bordoški odbor to je odlučio iskoristiti i 28. lipnja 2020. jednoglasno je odobrio popis novih sorti grožđa koje će, pod pretpostavkom da dobiju odobrenje INAO-a, u ograničenim količinama biti dopuštene u bordoškim vinima. Činjenica da su bordoški vinari tako složno glasali za uvođenje novih sorti puno govori o akutnosti problema s kojima se vinska industrija suočava zbog klimatskih promjena. 

Bordeaux trenutno dopušta šest crnih sorti:

  • cabernet sauvignon
  • cabernet franc
  • merlot
  • malbec
  • carmenere
  • petit verdot 

i osam bijelih sorti

  • semillon
  • sauvignon blanc
  • sauvignon gris
  • muscadelle
  • colombard
  • ugni blanc
  • merlot blanc
  • mauzac

Nakon odobrenja INAO-a koje se očekuje uskoro, uz ove će se sorte smjeti koristiti još četiri crne: 

  • arinarno
  • castets
  • marselan
  • touriga nacional

i dvije bijele sorte

  • albariño
  • liliorila

Sve novoodobrene sorte tretirat će se kao sorte treće kategorije, dakle ne mogu se svrstati u primarne ni sekundarne bordoške sorte i smjet će saditi na najviše 5 posto površine vinograda. U blendovima će smjeti činiti najviše 10 posto i neće se morati isticati na etiketama. Prve se parcele s novim sortama smiju zasaditi već ove sezone.

Svaka od novih bordoških sorti dolazi sa svojom pričom. Zanimljivo je da su među njima i dvije vrlo poznate strane sorte, alvarinho (albarino) i touriga nacional.

U procesu odabira stručnjaci i vinari kandidirali su gotovo trideset novih sorti, ali bordoški odbor na kraju je odabrao samo njih šest. Uvođenje novih sorti u glasovite apelacije poput bordoških delikatno je pitanje, identitetski i marketinški. Komplicirane kriterije na kraju je zadovoljilo svega šest sorti. Ovo je argumentacija za njih: 

Marselan

marselan

Marselan, križanac cabernet sauvignona i crnog grenachea, slijedi tipične vegetativne faze bordoških sorti, vrlo je otporan na sivu plijesan i pepelnicu, a njegove male bobice vinima daju bogatu boju, puno tijelo i glatke tanine. 

Touriga nacional

touriga-nacional

U portugalskom Douru odavno su shvatili potencijal tourige nacional u proizvodnji crnih vina i porta. Sada je to potvrđeno i u Bordeauxu. Po mnogima najbolja protugalska sorta i glavna sorta u proizvodnji porta, touriga nacional dozrijeva kasno, otporna je na bolesti i daje veoma strukturirana vina punog tijela koja dozrijevanjem dobivaju na kompleksnosti. Još prije 20 godina Master of Wine John Downes u Decanteru je napisao kako se “ne bi čudio da jednoga dana vidi Tourigu d’Oc, samo kada bi netko u toplom Languedocu shvatio njen potencijal u crnim vinima”.  

Castets

Pretpostavlja se da je riječ o zaboravljenoj staroj sorti lz Gironde ili Pirineja. Navodno u Francuskoj danas ima samo 2,9 hektara castetsa. Castets je vrlo otporan na plijesan, daje vina duboke boje s potencijalom za odležavanje, visokim alkoholom i niskim kiselinama. 

Arinarnoa

Križanka tannata i cabernet sauvignona razvijena u Francuskoj 1956. Kasno pupa što je čini otpornijom na proljetne mrazove, otporna je na bolesti i daje strukturirana vina visokih tanina i kiselina. 

Albariño (alvarinho)

Slavna sorta iz španjolske Galicije i Portugala (vinho verde), albariño daje vrlo suha vina visokih kiselina, relativno je otporan na sivu plijesan, aromatičan je i u Bordeauxu smatraju da će izvrsno kompenzirati gubitak aroma i vibrantnosti u vrlo toplim berbama.

Liliorila

liliorila

Križanac sorte baroque i chardonnaya koji su Francuzi razvili 1956. Lillioriline male bobice daju moćna, aromatična vina relativno niskih kiselina. Sorta je odabrana iz sličnih razloga kao albariño, zbog sposobnosti da u vrućim berbama sačuva aromatiku i svježinu. 

.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Bordeaux je odobrio 6 novih sorti kako bi se odupro globalnom zatopljenju

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min