Prilično je nevjerojatno i sasvim nedopustivo da usred sezone jagoda brojni restorani nemaju deserte s jagodama
Hrvatski se chefovi i restorateri zaklinju na vjernost sezonama. Ovo doba godine nedvojbemo je sezona jagoda. Međutim, u čitavom nizu zagrebačkih i nezagrebačkih restorana u zadnjih su nas desetak dana nudili desertima s jabukama, kruškama, heljdom, limetom, narančama kao i sa svim mogućim čokoladnom varijacijama. Ali bez jagoda, premda se jagode i čokolada izvrsno slažu. Tek par restorana u Teslinoj i još nekoliko drugih zagrebačkih fine dining restorana svakodnevno pripremaju kolače od jagoda.
adsense_content_v3
Zašto restorani koji tvrde da su sezomski orijentirani, usred sezone jagoda radije nude deserte sa zimskim, jesenjim ili južnim voćem? Nije riječ o škrtosti: jagode su jeftine i ne utječu na restoranski food cost. Ovdje se radi o tri druga razloga. Prvo, hrvatska restoransks industrija načelno podcjenjuje deserte.
Većina hrvatskih restorana misli da je u redu posluživati samo palačinke, industrijske sladolede, štrukle i tiramisu, dok se lava cake i i pannacotta i danas smatraju višim dostignućima. Drugo, brojni hrvatski restorani ne peku kolače, nego ih kupuju iz loših i jeftinih slastičarni. Treće, u Hrvatskoj gotovo da nema ozbiljnih restoranskih slastičara, uz točno četiri ili pet uvijek istih iznimki. Što sve dovodi i do potpune desertne nesezonalnosti hrvatske restoranske industrije usred sezone jagoda. Deserti su, nažalost, najslabiji segment domaće gastronomske scene.


