Evo zašto je Vinistra najvažnija vinska smotra u Hrvatskoj
Nova Vinistra održava se idući vikend, od 18. do 20. lipnja u Poreču, na otvorenom u uvali Peškera. Lanjska se Vinistra nije mogla održati zbog pandemije, a bila bi prava katastrofa da se još jedna Vinistra otkaže. Ne samo zato što je Vinistra najveća vinska manifestacija koja se organizira u Hrvatskoj poslije dolaska korone, i koja kroz Svijet malvazija ima eminentno međunarodni karakter. Još je važniji dubinski značaj Vinistre.
adsense_content_v3
Vinistra, naime, nije samo još jedan vinski festival na kojem se dodjeljuju medalje, gdje se susreću proizvođači, trgovci i potrošači, kao i predstavnici svih mogućih biznisa vezanih uz vino, i gdje se promoviraju pojedina vina, u Vinistrinom slučaju prije svega malvazije. Vinistra je mnogo više od svega toga zajedno.
Vinistra je institucionalna platforma za podizanje kvalitete i konkuretnosti istarske vinske indsutrije. Vinistra je unatrag dvadesetak gdina, kroz čitav niz svojih aktivnosti, pretvorila istarsku vinsku scenu u uvjerljivo najefikasniju u Hrvatskoj. Početkom stoljeća najprodavanija hrvatska restoranska vina bile su graševine i plavci. Danas su malvazije uvjerljivo najprodavanija hrvatska restoranska vina.
Kvaliteta prozvodnje vina u Istri u prošla se dva desetljeća dramatično podigla, o čemu svjedoče uspjesi istarskih vina na najrelevantnijim međunarodnim natjecanjima.

U zadnjih nekoliko godina istarska vina osvajaju više od 70 posto zlatnih i platinastih medalja na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Lani su dvije od tri Decanterove platine otišle u Istru, za Cattunarov Nonno i Kozlovićevu Selekciju. Takva razina kvalitete ne bi bila moguća bez Vinistre kao alata i katalizatora poboljšanja istarskih vinogradarskih i podrumarskih praksi.
Nadalje, Vinistra je institucija koja je 2018. godine usvojila novu Strategiju istarskog vinarstva. Strategija istarskog vinarstva podrazumijeva podizanje regionalne vinske scene na još višu razinu, i usmjeravanje istarskih vina prema izvozu.

U Istri se već odmaklo s planovima za zoniranje vinograda, što zapravo znači da bi Istra uskoro mogla dobiti svoje prve formalne grand cru položaje, što će njenim najboljim vinima dati dodanu vrijednost i lakšu prepoznatljivost.
Naposljetku, tako ustrojena i toliko efikasna Vinistra koju, naravno, vode najvažniji istarski vinari (dugo godina Ivica Matošević, a danas Nikola Benvenuti) pokazuje drugim hrvatskim vinskim regijama kako se trebaju organizirati da bi podigli kvalitetu, prodaju i imidž svojih vina. Zbog svih ovih razloga, svatko kome je stalo do hrvatskih vina mora se veseliti što Vinistra ide dalje.


