FINO I JEFTINO 9 izvrsnih jela u zagrebačkim restoranima za mali novac
Korona i potres doveli su zagrebačko ugostiteljstvo u borbu za preživljavanje. Što je, pak, prouzročilo značajnu demokratizaciju gastronomske scene kad je riječ o odnosu cijene i kvalitete. U Zagrebu se doslovno nikad nije moglo bolje jesti za manje novca.
adsense_content_v3
Mnoga nova restoranska jela relaksirajuće su jeftina, a nekim starim klasicima cijene su godinama iste, kao da inflacija ne postoji. Evo našeg izbora zaista izvrsnih jela po veoma niskim do šire prihvatljivim cijenama, u različitim ugostiteljskim žanrovima.
1. Spring Rolls, Saralee’s Thai Streetfood, 19 kuna

Osim što se radi o najhrskavijim i najukusnijim klasičnim, starinskim spring rollsima u gradu, porcija sadrži tri a ne dvije rolice kao što je uobičajeno, što znači da vrijedi više od snacka.
2. Srdele s roštilja, Zlatna školjka, 38 kuna

Ovo je naš apsolutni zagrebački favorit u niskom rangu cijena. Prvo, obožavamo srdele. Drugo, srdele u Zlatnoj školjki uvijek su svježe. Kad ih nema u ribarnici, nema ih ni u restoranu. Uz srdele gosti dobivaju krumpir s blitvom.
3. Karaage bun, Tori Street Food, 40 kuna

Sendvič s prženom piletinom, katsu umakom, daikonom i majonezom s wasabijem spada među najuspjelije verzije bao sendviča u Zagrebu. Za 40 kuna dobit ćete dva sendviča , što je sasvim dovoljno za zasitan ručak.
4. Pepperoni Pizza, Rikula, 40 kuna

Mala pepperoni pizza u sasvim solidnoj pizzeriji u Banjavčićevoj prepuna je kobasice, što je čini finom i zasitnom. Trebali bi koristiti mozzarellu umjesto uobičajenog sira za pizzu, što bi možda diglo cijenu za par kuna ali i kvalitetu za tridesetak posto.
5. Punjene paprike, Šalša, 44 kune
Ultrapopularna zalogajnica na Trešnjevki poznata je po tome što jednostavnim jelima uvijek daje mali dodir gastronomije. Tako se i njihove filane paprike, među najjeftinijima u Zagrebu, ne pune miješanim mesom nego mljevenim ramstekom.
6. Carpaccio, Batak, 49 kuna

Vrlo korektna, srednje tanko narezana govedina poslužena je na rikuli, s grana padanom i šipkovim sjemenkama. Koliko znamo, ovo je najjeftiniji goveđi carpaccio u gradu. Batak za isti novac prodaje i tartar biftek.
7. Pohani inćuni s krumpirovom salatom, Vinodol, 58 kuna
Vinodolovi pohani inćuni dokaz su da se i u klasičnom, velikom restoranu u centru grada može dobro i obilno jesti za vrlo prihvatljiv novac. Inćuni filirani u obliku leptira jako su hrskavi, a krumpirova salata s malo rikule prvorazredna.
8. Pašteta od gusje jetre, Lari & Penati, 65 kuna

Bistro u Petrinjskoj spada među rijetka mjesta u ovom dijelu svijeta gdje prava gusja jetra možete jesti za manje od deset eura. Foie gras su ozbiljna delikatesa, koja u trgovinama košta bitno više.
9. Murgh Curry, Royal India, 60 kuna

Klasični, ljuti i aromatični angloindijski crveni curry od piletine jedno je od jeftinijih i najboljih glavnih jela u Royal Indiji. Budući da uz curry morate posebno naručiti rižu ili naan, stvarna se cijena penje na osamdesetak kuna, što murgh curry stavlja na začelje ove liste.


