Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Vinodolov chef Kristijan Godinić najesen će pripremati bijele žgance s tropom i hrskavim karameliziranim lukom

vinodol-zganci

“Ja sam iz Turopolja. Pa sam htio reinterpretirati bijele žgance, naše tradicionalno jelo,” rekao nam je danas Kristijan Godinić, glavni chef zagrebačkog Vinodola. Godinićevi bijeli žganci imaju čvrstu, lagano gratinirani teksturu. Tamnosmeđi listići luka propisno su karamelizirani, hrskavi i slatki.

adsense_content_v3

No, glavna je atrakcija ovog jela trop, sporo kuhano vrhnje koje Godinić zagrijava šest sati da bi dobio gustu koncentriranu, ekscentrično bogatu i ukusnu putrastu masu. Gospodin Godinić bijelim žgancima dočekuje jesen, dok ljeto ispraća pečenom paprikom punjenom pjenom od paprika, posutom dimljenim bademima i serviranom na pečenom kozjem siru. Radi se o vrlo izdašnom jelu, koje spada među privlačnije vegetarijanske opcije u zagrebačkim mainstream restoranima.

Iz sezone u sezonu , iz mjeseca u mjesec, Vinodol se obnavlja i pomlađuje. Prije nekoliko godina kad je Vinodol počeo izlaziti iz konvencionalnog konteksta mesa i krumpira, mnogi su bili skeptični. Vrijeme je, međutim, pokazalo da je inovativni pristup tradicijskoj kuhinji u Vinodol privukao puno novih mlađih gostiju, a nije rastjerao stare.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Vinodolov chef Kristijan Godinić najesen će pripremati bijele žgance s tropom i hrskavim karameliziranim lukom

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min