Lyon, srce francuske gastronomije, zabranio je foie gras na službenim događajima
Gradonačelnik Lyona Grégory Doucet objavio je priopćenje u kojem odgovara na kritike njegove odluke da zabrani posluživanje gusje jetre na protokolarnim događanjima.
adsense_content_v3
Doucet, član francuske Zelene stranke rekao je da odluka “nije poziv na bojkot niti prohibicijska mjera” protiv jedne od najvažnijih tradicija francuske kuhinje. Inicijativu za zabranu proizvodnje i konzumacije foie gras pokrenula je organizacija PETA, navodeći kao razlog posebno okrutne metode koje se koriste u proizvodnji, ponajprije šopanje gusaka. Prije Lyona, gusja jetra zabranili su Grenoble i Strassbourg čija tradicionalna kuhinja izrazito poštuje foie gras.
U Lyonu, gusja jetra više se neće prosluživati na prijemima i svečanim večerama, ali će se smjeti posluživati u restoranima i prodavati u trgovinama. Gradonačelnik Doucet morao je pojasniti mjeru jer se javnost uznemirila zbog zabrane jedne od najomiljenijih delikatesa uoči Božića.


