Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Lyon, srce francuske gastronomije, zabranio je foie gras na službenim događajima

foie-gras

Gradonačelnik Lyona Grégory Doucet objavio je priopćenje u kojem odgovara na kritike njegove odluke da zabrani posluživanje gusje jetre na protokolarnim događanjima.  

adsense_content_v3

Doucet, član francuske Zelene stranke rekao je da odluka “nije poziv na bojkot niti prohibicijska mjera” protiv jedne od najvažnijih tradicija francuske kuhinje. Inicijativu za zabranu proizvodnje i konzumacije foie gras pokrenula je organizacija PETA, navodeći kao razlog posebno okrutne metode koje se koriste u proizvodnji, ponajprije šopanje gusaka. Prije Lyona, gusja jetra zabranili su Grenoble i Strassbourg čija tradicionalna kuhinja izrazito poštuje foie gras.

U Lyonu, gusja jetra više se neće prosluživati na prijemima i svečanim večerama, ali će se smjeti posluživati u restoranima i prodavati u trgovinama. Gradonačelnik Doucet morao je pojasniti mjeru jer se javnost uznemirila zbog zabrane jedne od najomiljenijih delikatesa uoči Božića. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Lyon, srce francuske gastronomije, zabranio je foie gras na službenim događajima

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min