Najgori recepti: Nikad u burger nemojte dodavati krušne mrvice, dobit ćete faširani šnicl
Na jednom smo domaćem portalu ovih dana pročitali recept za domaći burger. Taj se recept, nažalost, odmah kvalificirao za našu rubriku Najgori recepti.
U hamburgere i na hamburgere može ići mnogo toga, uključujući, recimo, gusja jetra. Recepti za hamburgere nisu najstrože kodificirani. Postoji i čitav niz metoda pečenja pljeskavica za hamburgere: od konvencionalnog restoranskog grilla, preko roštilja, preko tava od lijevanog željeza, do sofisticiranog, ali sporijeg kombiniranja pećnice i grilla, ili pećnice i tave. Postoji i legenda da se burgeri ne smiju pritiskati dok se peku. U Shake Shacku, jednom od najvažnijih burgerskih lanaca, rade baš suprotno: obavezno pritišću meso poslije tridesetak sekundi pečenja.
No, neka pravila u izradi zaista dobrih burgera ipak postoje. Jedno od glavnih pravila tiče se izbora mesa. Smjesa za hamburger mora sadržavati i masnije dijelove govedine, poput vrata i rebara. U burger ne dodajete pancetu ili slaninu; masnoću postižete sastavom mesa. Pancetu, naravno hrskavu, možete staviti na burger, ali ne u smjesu za burgere. Drugo pravilo jednako je važno. Burger se sastoji od mljevenog mesa. Burger nije faširani šnicl. Što znači da u smjesu za burgere nikad ne stavljate krušne mrvice i/ili jaja. To su sastojci za faširance. A nesretni domaći burger s domaćeg portala sadrži i mljevenu dimljenu slaninu, i krušne mrvice.
Razumije se da u beskrajnom svijetu interneta i na stranim portalima, poput Spruce Eats, možete pronaći recepte za burgere koji sadrže krušne mrvice. Ali, Spruce Eats, kolekcija svega i svačega, objavljuje i recepte za carbonaru s piletinom, što zaista ne bi trebalo raditi, baš kao što u burger ne bi trebalo dodavati krušne mrvice.


