Zagrebačke zalogajnice vikendima idu upmarket – primjer Šime na Kvatriću
Šime na Kvatriću poznat je po tvrdokornom pristupu jelima na žlicu, koja su, uostalom, njegov glavni posao. Popularna zalogajnica preko puta tržnice Kvatrić toliko je odana poetici i poslovnom modelu starinskih narodnih gostionica, da i na plus 40 usred kolovoza kuha grah s kobasicom i špek fileke.
adsense_content_v3
Međutim, Šime se vikendima, sudeći po jelima s današnje, subotnje crne ploče, pretvara u nešto ambiciozniji i tek malo skuplji restoran. Šime danas nudi pečenu teletinu za 270 kuna po kilogramu, biftek od 250 grama za 120 kuna, što je vjerojatno najjeftinije u Zagrebu, i bečki šnicl.
Špek fileki i mahune sa svinjetinom u subotu nisu našli mjesto na Šiminoj crnoj ploči, ali grah i dalje brani status Šiminog potpisnog jela. Obližnji Budweiser još je lani vikendima uveo janjetinu s ražnja i odojak s ražnja; s obzirom na to da su se i janjetina i odojak zadržali na meniju, Budweiser je očito pogodio s tom nejeftinom inovacijom. Čini se da su vlasnici i voditelji lokala za najširu publiku procijenili da njihovi gosti vikendima žele više trošiti. S druge strane, gastrozalogajnica Šalša na Trešnjevci i subotom za ručak servira sva jela po zaista jeftiniih 49 kuna.


