Krajnje je vrijeme da hrvatski restorani počnu prodavati odležana hrvatska vina. Evo tri jača primjera
Na izvrsnom kušanju vertikale Coronicina Gran Terana uvjerili smo se da su tri najspremnije berbe, premda stilski različite, bile stare 13 do 15 godina. Radilo se o 2009, 2008 i 2007. Te tri berbe najboljeg hrvatskog terana trebale bi se ove godine nuditi u hrvatskim gastronomskim restoranima. Ali neće.
adsense_content_v3
Nažalost, ova tri Gran Terana već dugo nisu u komercijalnom prometu. U Hrvatskoj, opet nažalost, ne postoji hijerarhija berbi, kao ni navika da se određena gusta, visokotaninska vina čuvaju dok ne dođu u optimalnu formu, za što je katkad, u slučaju plavca i terana, potrebno dulje od deset godina.
Hrvatsko vinsko tržište guta skoro isključivo mlade berbe, što je prilično štetno za reputaciju i stvarno vrednovanje potencijalno velikih hrvatskih vina, pogotovo onih napravljenih od autohtonih sorti: merlot i crni pinot možete piti u trećoj ili četvrtoj godini. Vrhunski plavac s Dingača ili vrhunski teran naprosto ne možete.
Na hrvatskom tržištu ambicioznih vina gotovo je nemoguće pronaći boce u punoj formi, koje su desetak godina poslije berbe dostupne i u restoranima i u vinotekama. Donosimo tri vrijedne iznimke.
1. Stagnum 2011/2012, Pelješac

Frano Miloš, najvažniji južnohrvatski vinar, Stagnume pušta na tržište točno deset godina poslije berbe. Nedavno smo probali ekspresivnu, jako elegantnu 2012. a u boljim se restoranima još može dobiti nešto tvrđa ali također izvrsna 2011. Oba se recentna Stagnuma približavaju vrhuncu. A mogu trajati još barem dvadesetak godina
2. Korlat Cuvee Supreme 2013, sjeverna Dalmacija

Vina s Korlata traju dugo jer sadrže visoke prirodne kiseline s katkad mnogo zrelih tanina. Cuvee Supreme kupaža je merlota, cabernet sauvignona i syraha iz vrlo dobre berbe, u kojoj najvažniju ulogu igraju cabernetovi tanini koji su se tek počeli otapati. Ovo klasično strukturirano vino može se piti odmah i čuvati idućih deset do petnaest godina.
3. Madirazza Dingač Nobile 2008 i Dingač Grande 2011, Pelješac

Obitelj Madirazza redovito u distribuciji drži nekoliko dobro odležanih Dingača. Nobile iz 2008. posjeduje dosta balzamičnih nota, boju mladog vina, zrele, rastopljene tanine i neobičan bouquet prepun pečenih višanja i trešanja koji asocira na dobro odležani Amarone. Grande Madirazza iz 2011. konvencionalniji je Dingač s dobro integriranim alkoholom, vrlo zrelim taninima i još uvijek dosta svježine. Oba vina bit će u natjecateljskoj formi još najmanje desetak godina.


