KUĆNA ŠKOLA STEAKOVA I JANJEĆIH KOTLETA CHEFA NENADA KOMESA #1 Kako ispeći savršene janjeće kotlete
Nenad Komes poznati je specijalist za steakove. Prije četiri ili pet godina u osječkom American Baru Dollar chef Komes pekao je neke od najboljih steakova u Hrvatskoj.
adsense_content_v3
Gospodin Komes sada radi za The Meat. The Meat je brend pod kojim je otvorena atraktivna butikna mesnica u Vlaškoj ulici, blizu strogog centra Zagreba, s konfekcioniranim mesom iz vlastitog uzgoja. U iduće tri nedjelje chef Komes i The Meat demonstriraju kako da kod kuće ispečemo što slasnije janjeće kotlete, T-bone steak i striploin steak.
Komesovu i The Meatovu kućnu školu pečenja crvenog mesa otvaramo receptom za janjeće kotlete s mediteranskim začinima i hrskavom bruschettom. Meatovi su kotleti mali, s dugom kosti. Stoga je ovaj recept, koji sadrži četiri kotleta, optimalan za jednu osobu solidnog apetita (ili za dvoje na dijeti).
JANJEĆI KOTLETI

Sastojci
- 4 TheMeat janjeća kotleta
- 2 mlada luka
- 2 šnite kruha s hrskavom korom
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- ružmarin
- origano
Grill tavu zagrijemo na vrlo visoku temperaturu. Dok se tava grije, kotlete začinimo sa soli, paprom, svježim sitno sjeckanim ružmarinom, suhim origanom i maslinovim uljem. Začine i ulje prstima utisnemo u meso.
Janjeće kotlete pečemo tri minute sa svake strane na zaista jako vrućoj grill tavi. Kad okrećemo kotlete, dodamo bijeli dio mladog luka. Kad su kotleti gotovi , izvadimo ih i pokapamo ekstradjevičanskim maslinovim uljem.
Pustimo ih da se odmore par minuta na toplom mjestu.
U međuvremenu na maslinovu ulju prepržimo šnite hrskavog kruha, poput dobrog baguettea.
Na vrući tanjur složimo bruschette, na njih grilani luk, a na luk janjeće kotlete. Začinimo cvijetom soli, svježe mljevenim paprom i svježim sjeckanim ružmarinom.
Vinska preporuka Mali janjeći kotleti traže snažno ali elegantno vino, bez preagresivnih tanina poput Madirazzinog Dingača Selection iz 2012. godine. Mlađa i jeftinija, ali veoma elegantna opcija, može biti Agrolagunin šampionski cuvee Castello iz 2020.


