U subotu 17. prosinca u Nobilionu se priređuje gala večera Charlesa Heidsiecka, jedne od najvažnijih kuća u povijesti šampanjca
Sredinom 19. stoljeća Charles Heidsieck, Champagne Charlie, otputovao je u Sjedinjene Države, gdje je neko vrijeme proveo po zatvorima, pod sumnjom da je špijunirao za francusku Vladu, i za vojsku Konfederacije. Usprkos tim ne baš sitnim neugodnostima, gospodin Heidsieck, sin Charlesa Henryja Heidsiecka koji je skupa s Napoleonom 1811. godine osvojio Moskvu, uspio je dogovoriti veći izvoz šampanjca u Ameriku. Danas se smatra kako je Champagne Charlie naučio Amerikance da piju šampanjac.
adsense_content_v3

Da je učinio samo to, Heidsieck bi ostao zapamćen kao jedan od šampanjskih revolucionara. Međutim, Charles Heidsieck, koji je umro 1871. godine, također je sudjelovao u profiliranju danas jako velike korporativne vinarije Piper Heidsieck.
U modernim je vremenima kuća Charles Heidsieck stekla reputaciju šampanjerije s besprijekornim kvalitativnim standardima. Vlasnici su se mijenjali, uključujući Henriot i Remy Cointreau, ali vrhunska kvaliteta šampanjca Charles Heidsieck nikad nije dolazila u pitanje, a Blanc de Millenaire zaista spada među najbolje blanc de blancs šampanjce uopće.

Ikadorov Nobilion ove subote, 17. prosinca organizira svečanu večeru posvećenu šampanjcima Charles Heidsieck, koje u Hrvatskoj distribuira Enozoik. U Nobilionu će se u subotu točiti pet Heidsickovih šampanjca, uključujući i Blanc de Millenaires.
Heidsieckov večera počinje bazičnim Brut Reservom, uz pana cottu s dagnjama i škampe.
Slijedi Blanc de blancs non vintage, s tartarom od brancina odležanom u tamnim algama. Snažni Brut Millesime iz fantastične berbe 2012. kojeg smo nedavno pili u Nebu, degustirat će se uz teksture vrganja s kremom od jaja i pršuta i hrksavom pačjom kožom.
Blanc de Millenaires iz 2007. godine, nesumnjivo glavna zvijezda večeri, poslužit će se uz file romba s beurre blancom, što nam se čini optimalnim pairingom. Naposljetku, Rose iz 2005. pit će se uz čokoladni ganache s malinama: riječ je o netipičnoj i originalnoj kombinaciji, kod koje je esencijalno da čokolada ne bude preslatka. Ova gala večera dostojna blagdanskog ugođaja košta 1190 kuna po osobi.


