Tri inspirativna recepta s bubama i crvima koji će vam obogatiti prehranu nakon povijesne odluke EU
Europska unija ovog je tjedna odobrila prodaju tri vrste kukaca za ljudsku prehranu: ličinke brašnara (Tenebrio molitor) i kućne cvrčke (Acheta domesticus) i skakavca selice europske šaške (Locusta migratoria). Proizvođači čekaju na odobrenja za još osam vrsta.
adsense_content_v3
Ličinke će se moći prodavati smrznute, osušene, u prahu ili u obliku paste, a cvrčci kao djelomično odmašćeni prah. Ova vijest, rezultat globalnog trenda potrage za proteinima održivijima od govedine i svinjetine, nešto je duboko provocirala u Hrvatima. N1 je jučer gotovo četvrtinu Newsnighta, svoje središnje informativne emisije, posvetio kukcima i novoj odluci Europske komisije. Zastupnik Mosta, klerodesničar Marin Miletić, javno se zgražao što nas u doba tehnološkog napretka “Ursula Von Der Leyen vremeplovom šalje u vrijeme Ivana Krstitelja.” Komentare na portalima i društvenim mrežama da ne spominjemo
Ni drugima u Europi kukci trenutno ne izazivaju apetit, ali promjena je tu. Europska unija već nekoliko godina radi na legalizaciji korištenja kukaca u ljudskoj prehrani. Odobrenja se daju uglavnom na pet godina, isključivo proizvođačima koji kukce uzgajaju i prerađuju po strogim propisima. Dakle, nećete na tržnici gledati hrpe prženih škorpiona i skakavaca. Kako je u razgovoru za Index.hr podsjetio Aleksandar Gavrilović, vlasnik Insektarija, prve hrvatske certificirane farme kukaca, oni nisu preko noći ušli u ljudsku prehranu. Godinama su se u obliku ekstrahiranog proteina i ulja koristili kao sastojak hrane za životinje, zatim za uzgoj ribe i na kraju za perad, sve na temelju znanstvenog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Sada kad su kukci nakog cijelog puta dospjeli i na listu sastojaka za ljudsku prehranu, umjesto zgražanja mogli bismo razmisliti možemo li i kako proširiti horizonte i svoju prehranu eventualno obogatiti novom vrstom sastojaka. S bloga Bug Vivant specijaliziranog za “gastronomiju sa šest nogu”, prenosimo tri zanimljiva recepta.
Paleo kruh od cvrčaka i batata s pekan orasima

Sastojci
- 1 šalica bademovog brašna
- 1/2 šalice brašna od cvrčaka
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice meda
- 3 jaja
- 3 žličice kokosovog mlijeka
- 2 žlice soka od limuna
- 1 veliki batat, pečen u kori
- 1/2 šalice nasjeckanih pekan oraha
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Duboki kalup za kruh premažite uljem. Pomiješajte suhe sastojke. U zdjelici umutite jaja, med i limunov sok. Mokre sastojke umiješajte u suhe sastojke. Zdrobite pečeni batat da dobijete glatku teksturu bez grudica. Dodajte batat u tijesto, dodajte pekan orahe i promiješajte minimalno koliko je potrebno da se sve sjedini. Tijesto stavite u kalup i pecite 30-35 minuta. Kruh je pečen kad čačkalica kojom ga ubodete iziđe čista. Cvrčci u ovom receptu daju proteine, željezo i kalcij.
Pizza pissaladiere s ličinkama

Sastojci
- 1 prstohvat sjeckanog peršina
- 2 žličice ribanog parmezana
- 1 blok lisnatog tijesta
- 1/2 svježeg crnog tartufa
- 1 žličica mljevenih pečenih ličinki brašnara
- 30 g tapenade od crnog češnjaka i maslina
- 4 kapi ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- ½ žlice mladog kozjeg sira
- cijele kalamata masline za ukrašavanje
- 1 prstohvat ličinki brašnara za ukrašavanje
Izrežite lisnato tijesto. Pomiješajte tapenadu od crnog češnjaka i maslina, maslinovo ulje, kozji sir, masline i prstohvat ličinki brašnara kako biste dobili kremu. Namažite lisnato tijesto tankim slojem kreme.
Izlomite kozji sir, pospite po kremi, dodajte stavite ga na vrh i pospite kalamata maslinama i ličinkama, parmezanom i peršinom. Zapecite u pećnici na 200 stupjeva 6-7 minuta, dok korica ne porumeni. Pizzu narežite na četiri dijela. Polijte s još malo maslinova ulja, ako želite na nju naribajte malo svježih tartufa i ukrasite.
Šiš od skakavaca

Sastojci
- 12 skakavaca
- 1 crvena paprika narezana na veće komade
- 1 manji žuti luk nazrezan na 8 kolutova
Za marinadu
- prstohvat svježe mljevenog papra
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice mljevenog svježeg začinskog bilja poput peršina, metvice, majčine dušice i gorušice
- 1 žličica meda
- 1/2 šalice svježeg soka od limuna
- 1 žlica ekstrajevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica Dijon senfa
- 1/2 žličice svježe naribanog đumbira
U plastičnoj ili staklenoj zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu. Dodajte skakavce, pokrijte i marinirajte u hladnjaku preko noći. Kad ste spremni za kuhanje, izvadite skakavce iz marinade i osušite ih. Na ražnjiće naizmjenično nabodite skakavce, papriku i kolutove luka. Pripremljene ražnjiće premažite s malo maslinova ulja. Pecite ih na roštilju, 2-3 centimetra iznad plamena, okrećući svake dvije-tri minute i po želji dodatno premazujte maslinovim uljem. Nemojte ih peći duže od 8 do 9 minuta.


