Hrvatski sommelier klub u studenom u Rovinju održava sommelierski tečaj 2. razine. Evo kako se prijaviti
Hrvatski sommelier klub objavio je uvjete za prijave na sommelierski tečaj 2. razine koji će se održati kroz dva tjedna u studenom. Tečaj je namijenjen podjednako profesionalcima u ugostitesljtvu i ljubiteljima vina. Riječ je o naprednoj razini edukacije koja zahtijeva stanovito iskustvo i znanje o vinu. Uvjet za upis je položeni 1. stupanj sommelierskog tečaja.
adsense_content_v3
Drugi stupanj sommelierskog tečaja pri HSK obuhvaća nadogradnju znanja i vještina s prvog stupnja.. Polaznici uče pouzdano i analitički kušati vino, razumijevanje faktora koji određuju stil i kvalitetu vina, elemente i obilježja vinogradarske i vinarske proizvodnje vina, obilježja ključnih svjetskih vinskih regija, najvažnije svjetske vinske sorte i kulturu serviranja vina u različitim dijelovima svijeta. Predavanja su organizirana uživo i online preko Zooma. Ukupno trajanje tečaja je 70 sati, prema slijedećem rasporedu:
Online predavanja (preko Zooma)
13.- 15.11. i 20.- 22.11.2023.
Ponedjeljak 17:00 – 20:00 sati
Utorak 17:00 – 20:00 sati
Srijeda 17:00 – 20:00 sati
Predavanja uživo i vježbe (Hotel Lone):
17.- 19.11. i 24.- 26.11.2023.
Petak 16:00 – 20:00 sati
Subota 10:00 – 18:00; od 13:00 – 14:00 ručak
Nedjelja 9:00 – 13:00 sati
Polaznici na kraju tečaja polažu ispit u trajanju od tri sata.Ispit se polaže 18. prosinca u Hotelu Lone od 10 sati ujutro. Ocjenjuje se pisani i usmeni ispit i samo polaznici koji uspješno polože oba ispita dobivaju službeni certifikat Hrvatskog sommelier kluba o završenom 2. stupnju sommelierskog tečaja. Kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.
Cijena tečaja je 650 eura + PDV
U cijenu su uračunati radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, dva ručka tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju druge razine, nakon uspješno položenog ispita.
Teme predavanja
- Tehnika degustacije i senzorika vina
- Pregled stanja vinogradarsko-vinarske proizvodnje u svijetu
- Analiza stanja po kontinentima i državama, značajnijim proizvođačima (površine, sortiment, učešće u svjetskoj proizvodnji, potrošnji, izvozu, uvozu…)
- Proizvodnja vina – osvrt na organizacijske specifičnosti (zakonodavstvo, institucije, zaštita i kontrola…)
- Vinogradarsko-vinarske regije uz opis najznačajnijih proizvoda – degustacija vina
- Pregled vinogradarstva i vinarstva u europskim zemljama s degustacijom vina
- Slovenija, Švicarska, Slovačka, Mađarska
- Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska
- Španjolska, Portugal
- Francuska: Bordeaux, Loire, Corsica, Jura
- Francuska: Champagne, Alsace, Borgogna, Rhone
- Francuska: Jugozapad Francuske, Languedoc, Rosignon, Provance
- Austrija, Njemačka
- Italija: Trentino-Alto Adige, Piemonte, Lombardia, Val d’Aosta, Liguria, Friuli Venezia Giulia
- Italija: Veneto, Emilia Romgna, Marche, Umbria, Basilicata, Calabria, Sardegna, Sicilia
- Italija: Toscana, Lazio, Abruzzo, Molise, Campagna, Puglia
- Zemlje Novog svijeta
- Novi Zeland, Kalifornija, Kanada
- Australia i Tasmanija, Čile, Argentina, Južna Afrika
Rok za prijave je 23. listopada 2023. na info@sommelier.hr ili 052 222 385


