Masterchefovi suci, nažalost, zaista ne znaju. Jedan od njih u posljednjoj je emisiji rekao da misli kako London ima više zvjezdica od Pariza
U emisiji emitiranoj u ponedjeljak navečer MasterChef je pokušao internacionalizirati svoj kulinarski pogled na svijet.Što je završilo težim debaklom. Ovaj put debakl nisu skrivili natjecatelji nego suci.
adsense_content_v3
MasterChef je, naime, ponudio kandidatima da biraju između tri velike međunarodne kuhinje: portugalske, norveške i britanske. MasterChefov sudac, chef Damir Tomljanović, govorio je o britanskoj kuhinji pa je među ostalim kazao da je London glavni gastronomski centar Europe i da misli, premda nije siguran, da London ima najviše Michelinovih zvjezdica u Europi, možda više i od Pariza.
Riječ je o pomalo nevjerojatnoj netočnosti, kakvu si ne bi smio dopustiti ni jedan gastronomski profesionalac. London nikad nije imao najviše zvjezdica u Europi: London nikad nije imao ni približno zvjezdica kao Pariz. London je dugo godina imao samo jedan restoran s tri Michelinove zvjezdice, Gordon Ramsay at Hospital Road. London danas ima pet restorana s tri zvjezdice: uz Gordona Ramsaya tu su još Core, Helene Darroze, Alain Ducasse at Dorchester i Sketch Pierrea Gagnairea. Pariz, međutim, ima devet restorana s tri Michelinove zvjezdice: Plentitude, L’ Ambroisie, Kei, Arpege, Alleno Ledoyen, Epicure, Le Cinq, Pierre Gagnaire i Le Pre Catalan. Kad je riječ o dvije zvjezdice, u Londonu trenutno radi 12 takvih restorana a u Parizu 15.
U Parizu istodobno postoji 106 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, a u Londonu ih je prema aktualnom Michelinovom Vodiču ravno 57 . Što znači da Pariz ima ukupno 163 Michelinove zvjezdice, a London 96, točno 67 manje od Pariza. Ali eto, MasterChefov sudac misli da bi London mogao imati najviše zvjezdica u cijeloj Europi, možda više od Pariza.
Usput govoreći, najviše restorana s tri zvjezdice na cijelom svijetu ima Tokio, čak dvanaest. Glavni grad Japana uz to ima nevjerojatnih 39 restorana s dvije zvjezdice. Ovaj teži gaf s Londonom kao gastronomskim središtem Europe nije jedina ozbiljna greška u internacionalnoj epizodi hrvatskog MasterChefa. Producenti i suci proglasili su, naime, škampe specijalitetom portugalske kuhinje što je potpuno besmisleno pogotovo ako se portugalska kuhinja kontekstualizira s norveškom. Škampi se, naime, na engleskom jeziku zovu i norway lobster, a njihovo latinsko ime glasi nephrops norvegicus. Škampi su očigledno esencijalno norveški rakovi, a u hladnim norveškim vodama rastu najveći škampi na svijetu. Norveški se škampi prodaju u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi.
Olakšavajuća je okolnost za MasterChef da se škampi doista love i u Portugalu, ali nisu osobito karakteristični za portugalsku gastronomiju.


