Bračni par otišao na pizzu, žena umrla od trovanja, muž je kritično. Sumnja se na botulin
Bračni par Gerardina Corsano i Angelo Meninno u ponedljeljak su otišli na pizzu u lokalnu pizzeriju u mjestu Ariano Iprino. Nedugo nakon što su pojeli pizzu, žena je umrla u bolnici a njen je suprug u teškom stanju. Sumnja se da su se otrovali botulinom u ulju začinjenom čilijem, piše lokalni portal Leggo.it.
adsense_content_v3
Oboje su došli na hitnu zbog glavobolja, grčeva i povraćanja. Gerardina Corsano kolabirala je u hitnoj i brzo je prebačena na drugi odjel, ali je nakon nekoliko sati umrla. Angelo Meninno prebačen je u bolnicu u Napulju, na odjel intenzivne njege. Tužiteljstvo u Beneventu otvorilo je istragu.
Botulin, za koji se pretpostavlja da je otrovao nesretni par, otrov je koji izlučuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Botulin je opasan otrov. Koristio se kao kemijsko oružje u Drugom svjetskom ratu, japanska teroristička grupa Aum Shinrikyo botulinom je napala ljude u tokijskom metrou 90-tih, a koristi se i za Botox. U hrani, botulin se može razviti zbog nepropisnog skladištenja i pripreme proizvoda.
U Španjolskoj je od botulizma nedavno umrla žena koja je pojela konzerviranu ribu u jednom wine baru. Takvi slučajevi, trovanja botulinom iz konzervirane hrane, od ribljih konzervi do ukiseljenog povrća, najčešće su zabilježeni. Spore botulina, međutim, mogu biti i u mesu i povrću, a razvoju otrova pogoduju anaerobni uvjeti i niska kiselost. Botulin ne može preživjeti visoke temperature kuhanja, od 100 stupnjeva naviše.


